huis De meeste ter wereld De duurste stoffen ter wereld

De duurste stoffen ter wereld

Ooit afgevraagd waarom bepaalde kledingstukken zo duur zijn? Het hangt af van de bekendheid van de naam en het niveau van creativiteit van de ontwerper, maar het antwoord ligt vooral in de stoffen.

Hun kwaliteit en comfort zijn ongeëvenaard. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze worden geproduceerd door enkele van 's werelds grootste fabrikanten, wat ook van invloed is op het prijsbeleid.

Wil weten over de meest luxueuze en dure stoffen ter wereld? We zullen alles vertellen en laten zien.

10. Japans denim

Japanse denim

Gewone denim is geen erg dure stof, maar de Japanse variant is iets speciaals. Ze geniet een hoge reputatie bij denimliefhebbers vanwege verschillende factoren:

  • hoogwaardige grondstoffen van katoen met lange vezels. Er zijn ook exotische grondstoffen als een mengsel van katoen en suikerriet, katoen en hibiscus, katoen en bamboe.
  • Natuurlijke indigo verven. Synthetische indigo wordt ook gebruikt, waardoor de productiekosten kunnen worden verlaagd.
  • Met behulp van vintage machines die op lage snelheden draaien. Dit verhoogt de sterkte en duurzaamheid van de stof.
  • Grondige krimpvrije, mechanische en chemische nabewerking van het eindproduct.

De verbeterde versie van Japanse denim wordt gekocht door merken als Louis Vuitton en Gucci. En de prijs van dure broeken gemaakt van dit soort stof (bijvoorbeeld G001-T Gold Label Momotaro) kan oplopen tot $ 2.000.

9. Birmese zijde van lotusbloemen

Birmese zijde van lotusbloemen

Lotuszijde (of kyar chi), afkomstig uit Myanmar, is een uiterst zeldzame en zachte stof die per ongeluk is ontstaan. Volgens de legende plukte een meisje een eeuw geleden een lotusbloem om aan een monnik te schenken. Maar toen zag ze een draad draad waar de steel was afgeknipt en die tot kleding voor haar geliefde monnik was geweven.

Het proces van het maken van lotusvezels is lang en vervelend en wordt alleen met de hand gedaan. Voor de productie van 1 kilo garen zijn tienduizenden lotusstelen nodig. Daarom is kyar-chi een van de zeldzaamste en duurste stoffen ter wereld. Een Birmese zijden sjaal kost bijvoorbeeld tussen de $ 100 en $ 120 als je hem direct in de fabriek koopt.

8. Moerbeizijde

Mulberry zijde

Dit is een echte elite in de wereld van zijde, stof van de hoogste kwaliteit en de daarbij behorende prijs. Moerbeizijde wordt met de hand geoogst van cocons van zijderupsen, die worden gekweekt op gespecialiseerde boerderijen, met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, en de larven worden uitsluitend moerbeibladeren geserveerd voor ontbijt, lunch en diner.

Bij het verwerken van zijde worden geen chemicaliën gebruikt, zodat alle eigenschappen van het materiaal volledig behouden blijven. De resulterende stof is hypoallergeen en extreem uniform van structuur en kleur.

Een meter moerbeizijde kost ongeveer $ 100, wat het erg duur maakt in vergelijking met andere zijden stoffen.

7. Stof van het merk Cervelt

Cervelt stof

Het materiaal dat wordt verkregen uit de wol van het Nieuw-Zeelandse edelhert staat bekend als Cervelt - de stof is zacht als kasjmier, maar zeer zeldzaam, aangezien slechts 20 gram pluis per jaar van één dier kan worden verkregen.

Om een ​​idee te krijgen van de zeldzaamheid en exclusiviteit, moet u weten dat Harry's of London in 2014 een gelimiteerde editie van 100 cervelt-sokken aanbood. Elk paar kost $ 1.500.

6. Doek met diamantgruis

Diamanten chip

In 2001 presenteerde de textielfabriek Scabal een unieke stof bestaande uit microkristallijne diamantschilfers gemengd met merinowol en zijde.

De ontwerpers van de fabriek hebben ook veel andere dure stoffen gemaakt, waaronder 24-karaats goud, platina en lapis lazuli. De technologie om een ​​wonder te creëren, de Diamond Chip genaamd, blijft een mysterie, maar de kosten van de producten ervan zijn geen geheim. In 2011 werd een tweedelig pak van "diamant" -materiaal gevraagd voor £ 7.000. Nu zou de prijs nog hoger moeten zijn.

5. Baby kasjmier

Baby kasjmier

Kasjmier is altijd een favoriet geweest van veel beroemdheden en meest invloedrijke mensen ter wereld... Het wordt niet voor niets “zacht goud” genoemd. Garen maken van de ondervacht van kasjmiergeiten en vervolgens stof van dat garen kost tijd en geduld.

Er zijn verschillende soorten kasjmier. De meest exclusieve is baby-kasjmier, geproduceerd in Mongolië en Noord-China, van de ondervacht van kinderen tot 1 jaar oud. Elk kind kan niet meer dan 30-40 gram materiaal geven, en aangezien de ondervacht langzaam groeit en nodig is om hem tegen de kou te beschermen, zal het niet mogelijk zijn om het dier voor de tweede keer in een jaar te trimmen.

Het resultaat is een zeer fijne vezel en het eindproduct is 20 procent zachter dan gewoon kasjmier.

4. Shakhtush

Shakhtush

Shakhtush uit Nepal en India is een stof geweven van het dons van een Tibetaanse antilope (chiru). Het heerlijk warme en zachte materiaal wordt beschouwd als de koning van de fijne wol en wordt daarom gebruikt in luxueuze sjaals, die tot $ 5.000 kosten.

Sjaals worden alleen geweven door de meesterwevers van Kasjmir, waarvan bekend is dat ze de enigen zijn die het aankunnen. Ze maken producten die zo licht en zacht zijn dat ze door een ring kunnen worden gehaald.

Het nadeel van de hoge kosten van deze stof is dat chiru in gevaar wordt gebracht, voornamelijk door stropers. Een sjaal vereist wol van 2 tot 5 dieren, afhankelijk van de maat van het product.

3. Guanaco

Guanaco

Deze elite-stof wordt verkregen uit de wol van de vertegenwoordigers van de kamelenfamilie met dezelfde naam die in Zuid-Amerika woont.

Deze dieren geven de voorkeur aan een Spartaanse manier van leven - in de koude wind, in de barre bergomstandigheden. Daarom is hun vacht verrassend warm, en tegelijkertijd zacht en delicaat.

Een volwassen dier kan niet meer dan 1200 gram wol krijgen. Vanwege dit, evenals vanwege het gebrek aan dieren, en het moeizame proces om het grove beschermhaar van de donzige ondervacht te scheiden, is guanacostof erg duur. Een lang jack voor dames kan bijvoorbeeld tussen de $ 25.000 en $ 35.000 worden verkocht.

2. Vicuña

Vicuna

Vicuña's zijn de kleinste en meest gracieuze leden van de kameelachtigenfamilie, en hun dunne en zijdeachtige vacht is warm genoeg om te leven in de bergen op een ijzige 5.000 meter in de Peruaanse Andes.

Gevangen vicuña's verhongeren zichzelf letterlijk, dus de Peruaanse wet vereist dat ze wild blijven. Natuurlijk, met uitzondering van die gevallen waarin ze in koralen worden gedreven om een ​​deel van de wol af te snijden (alles is onmogelijk, anders sterft het dier door de kou).

Vicuña is niet alleen de lichtste en warmste stof ter wereld, maar ook een van de duurste. De kosten van één vicuna-jas zijn meer dan $ 50.000, en een sjaal gemaakt van dit materiaal kost ongeveer $ 4.000. Alleen zeer rijke mensen kunnen zich zo'n luxe veroorloven. Prins Charles draagt ​​bijvoorbeeld sinds 2001 een vicuna-jas in het openbaar.

Prins Charles in een Vicuna-jas

Het is ook de fijnste natuurlijke stof ter wereld - elk haar heeft een diameter van slechts 12 micron. Ter vergelijking: een mensenhaar heeft een diameter van ongeveer 50 micron en een merinowol is ongeveer 24 micron.

Alleen de ondervacht is geschikt voor het maken van de stof en het beschermhaar moet met de hand worden verwijderd. Dit is een nogal arbeidsintensief proces, dat ook de kosten van de stof beïnvloedt.

Na het schoonmaken laat 250 gram wol slechts 120 gram over. En indien machinaal gereinigd - dan slechts 60 gram.Om een ​​kleine sjaal te maken, volstaat het om één dier te knippen, maar als je een jas nodig hebt, moet je in een geïmproviseerde "kapperszaak" van 25 naar 30 vicuna's rijden.

De unieke zachtheid, lichtheid, warmte en romige textuur van dit materiaal, evenals de complexiteit van de bereiding, zorgen ervoor dat vicuña lange tijd de op een na duurste stof ter wereld zal blijven.

1. Spinnenwebstof: de duurste ter wereld

Spinnenwebstof is de duurste ter wereldIn 2009 werd een uniek stuk tentoongesteld in het American Museum of Natural History in New York - een cape-jurk die volledig was gemaakt van de draden van bolwevende spinnen.

Het was het resultaat van een gezamenlijk project van Simon Pearce, een Britse kunsthistoricus op het gebied van textiel, en Nicholas Godley, zijn Amerikaanse zakenpartner. Het werk nam vijf jaar in beslag en kostte meer dan £ 300.000 (ongeveer $ 395.820).

De spinnen, die Pierce en Godley gebruikten om hun stof te maken, staan ​​bekend als Nephila inaurata. Alleen vrouwtjes van deze soort produceren zijde, die tot webben wordt geweven. Een interessant kenmerk: het web van ronde strengen gloeit in de zon.

Nephila inaurata

Er waren een miljoen spinnen nodig om één jurk te maken, evenals 80 mensen die Pierce en Godley als assistent hadden ingehuurd. Het resultaat van hun gezamenlijke inspanningen was 's werelds enige dunste en lichtste gouden jurk gemaakt van spinnenzijde. Het bevindt zich momenteel in het Victoria and Albert Museum in Londen, heeft een waarde van $ 500.000 en is niet te koop.

laat een reactie achter

Voer uw opmerking in
Voer uw naam in

itop-nl.polrestrojakpus.com

Techniek

Sport

Natuur