huis Waarderingen De langste rivieren ter wereld

De langste rivieren ter wereld

Het kiezen van de langste rivieren ter wereld is geen triviale taak. Het begin van de rivier wordt beschouwd als de zijrivier die het verst van de monding verwijderd is. De naam valt echter niet altijd samen met de naam van de rivier, waardoor het moeilijk is om de lengte te meten. Onnauwkeurigheden in berekeningen kunnen ook het gevolg zijn van seizoensveranderingen.

Er zijn ook problemen met de monding - sommige rivieren hebben het gewoon niet (bijvoorbeeld Cubango). Of het estuarium is een trechtervormig estuarium dat zich uitbreidt naar de oceaan.

In onze lijst noemen we de tien langste riviersystemen ter wereld, rekening houdend met de lengte van hun zijrivieren.

10. Congo - lengte 4700 km

CongoHet is de diepste rivier ter wereld (gemeten diepte - meer dan 220 meter) en de op een na grootste rivier na de Amazone (3.680.000 km2).

De rivier ontspringt diep in de oostelijke regio van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het wordt gevoed door de rivier de Lualaba, die zelf wordt gevoed door de rivieren Louvois en Luapula. En die worden op hun beurt weer geassocieerd met Lake Mveru en Lake Bangvelo. De Chambeshi-rivier mondt ook uit in Luapula.

De Congo-rivier vormt het grootste deel van de grens tussen de DRC en zijn oostelijke buur, de Republiek Congo.

De Congo-rivier dankt zijn naam aan het koninkrijk Congo, dat op de linkeroever van de riviermonding lag. En de naam Zaïre, waaronder de rivier bekend stond in de 16e en 17e eeuw, komt van de Portugese aanpassing van het woord nzere ("rivier") uit de Kikongo-taal.

9. Amoer - 5052 km

AmoerDeze majestueuze rivier in het Verre Oosten vindt zijn oorsprong in West-Mantsjoerije, waar twee grote rivieren - Shilka en Argun samenkomen. De rivieren Kerulen en Onon worden ook beschouwd als de bron van de Amoer.

De Amoer stroomt oostwaarts langs de Russisch-Chinese grens en verandert langzaam in een grote boog en ontvangt verschillende zijrivieren.

De Chinezen noemen de Amoer "de Zwarte Draakrivier". Volgens de legende versloeg de Black Dragon de kwaadaardige White Dragon, die de meester van de rivier was en zich op alle mogelijke manieren bemoeide met de lokale bewoners. Cupido komt binnen lijst met de grootste rivieren in Rusland.

8. Lena - Vitim - 5100 km

De meest oostelijke van de drie grote rivieren van Siberië (inclusief de Ob en Yenisei), die uitmonden in de Noordelijke IJszee.

De Lena, samen met zijn rechter zijrivier Vitim, is de achtste van de grootste rivieren op aarde. En de enige ter wereld wiens bed volledig in permafrostgebieden ligt.

De bron van de Lena is een klein moeras, dat tien kilometer ten westen van het Baikalmeer ligt.

Door overstromingen in de lente en zomer stijgt het rivierpeil met 10-15 meter. Hierdoor zijn de oevers dunbevolkt. Alle nabijgelegen gebouwen zullen tijdens de lekkage worden gesloopt.

7. Yenisei - 5238 km

YeniseiBeginnend vanuit de stad Kyzyl, volgt de Yenisei-rivier een noordelijke koers naar de Kara-zee, waar hij de Yenisei-baai vormt. Het dient als een natuurlijke grens tussen West- en Oost-Siberië.

De grootste zijrivieren van de Yenisei zijn: de Angara-rivier, de Selenga-rivier en de Ider, de rechter zijrivier van de Selenga.

6. Ob - Irtysh - 5410 km

Ob-IrtyshTwee enorme Siberische rivieren die elkaar ontmoeten, creëren de langste waterloop van Rusland.

De Ob is korter dan de Irtysh. Maar tegelijkertijd is het dieper en speelt het de rol van de hoofdrivier in de Ob-Irtysh-verbinding. Het wordt gevormd door de samenvloeiing van twee Altai-rivieren - Katun en Biya.

Het begin van de Irtysh-rivier ligt in de bergen aan de Mongools-Chinese grens. Daar is ze bekend onder de naam Black Irtysh (of, in het Chinees, Ertsisikhe). En de eerste 450 km van zijn pad stroomt de rivier door China. Veel langere weg - 1735 km ligt in het land van Kazachstan. En dan steekt ze de grens over met Rusland in de regio Omsk. En in de regio Khanty-Mansiysk ontmoet het de rivier de Ob.

Zo draagt ​​de Irtysh, hoewel niet de langste rivier ter wereld, de titel van de langste zijrivier.

5. Gele Rivier - 5464 km

Geel hijVertaald uit het Chinees, wordt deze rivier "Geel" genoemd vanwege de kleur van het slib. Het is de derde langste rivier van Azië.

De Gele Rivier staat bekend als de ‘bakermat van de beschaving van het Hemelse Rijk’ vanwege de cruciale rol die het speelde in de ontwikkeling van de Chinese cultuur. Net als bij de Yangtze dateert de aanwezigheid van menselijke nederzettingen in de buurt van de Gele Rivier uit het paleolithicum en hebben vruchtbare bassins de groei van landbouwgemeenschappen aangewakkerd.

Voordat moderne dammen werden gebouwd, was de Gele Rivier extreem vatbaar voor overstromingen. Daarom kreeg ze bijnamen als "Sorrow of China" en "Scourge of the Sons of Han." De ergste overstroming in de moderne geschiedenis van de mensheid vond plaats in China in het voorjaar van 1887 en eiste volgens verschillende bronnen 1,5 tot 7 miljoen levens.

4. Yangtze - van 5800 tot 6300 km volgens verschillende bronnen

YangtzeDe Yangtze-rivier draagt ​​de titel van de langste rivier in Azië. Ze speelde een grote rol in de geschiedenis, cultuur en economie van China en doet dat tot op de dag van vandaag. Het bestaan ​​ervan was een sleutelfactor voor het ontstaan ​​van menselijke nederzettingen, de groei van de landbouw en de ontwikkeling van de beschaving in Oost-Azië.

Tegenwoordig produceert de bloeiende Yangtze-rivierdelta tot 20% van het bruto binnenlands product (bbp) van China, en de Three Gorges-dam, gelegen aan de Yangtze-rivier, is 's werelds eerste waterkrachtcentrale. Vanwege de impact van menselijke infrastructuur zijn sommige delen van de rivier momenteel beschermd reservaat.

3. Mississippi - Missouri - Jefferson - van 6275 tot 6420 km

MississippiDeze rivier is, zoals de naam al aangeeft, volledig verbonden met de Verenigde Staten van Amerika. Hoewel elke rivier afzonderlijk niet in de top vijf zou worden opgenomen, zijn ze gegroepeerd in één, aangezien de Missouri-rivier de Mississippi ontmoet nabij de stad St. Louis, en de Missouri samenkomt met de Jefferson-rivier in Montana.

2. Nijl - 6852 km

NijlDe meeste mensen beantwoorden de vraag: "Wat is de naam van de langste rivier op aarde?" de rivier de Nijl zal worden genoemd. Terwijl de Afrikaanse blauwe ader voornamelijk door Egypte loopt, passeert hij ook negen andere Afrikaanse landen: Soedan, Eritrea, Ethiopië, Oeganda, Kenia, Tanzania, Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo. De meeste hebben betrekking op de armste landen ter wereld.

Het grootste meer van Afrika, het Victoriameer, wordt beschouwd als de belangrijkste bron van de Nijl.

Ongeveer 300 miljoen mensen zijn afhankelijk van deze rivier voor de watervoorziening en irrigatie van gewassen. Er is zelfs het hydro-elektrische complex van Aswan dat de energie van de Nijl gebruikt. De bouw ervan werd in 1970 voltooid en sindsdien wordt dit systeem van structuren gebruikt om de bevolking van Egypte van elektriciteit te voorzien. Het levert momenteel ongeveer 20 procent van de elektriciteit van het land. De Aswandam houdt ook toezicht op de zomeroverstromingen van de Nijl, die grootschalige overstromingen bedreigen.

1. Amazon - de langste rivier ter wereld 6992 km

AmazonHet is de grootste rivier ter wereld in termen van stroomgebied (6.915.000 km2). Ter vergelijking: het stroomgebied van de Nijl - 3.349.000 vierkante meter. km.

De Amazone bevat maar liefst 20% van het zoete water van de wereld, en delen van de rivier kunnen meer dan 190 kilometer breed zijn als de Amazone tijdens het regenseizoen opzwelt. Zelfs in droge omstandigheden is de Amazone zo breed over de hele lengte dat er tot op de dag van vandaag geen brug overheen is gespannen. Sommige soorten leven hier de mooiste vis op aarde.

De Amazone is de langste rivier ter wereldDe discussie over wat de langste rivier ter wereld is - de Amazone of de Nijl - houdt echter niet op. Het draait allemaal om het bepalen van de oorsprong van de Amazone. Wetenschappers en onderzoekers proberen al sinds de 17e eeuw de bron van de rivier vast te stellen. Door de jaren heen hebben vijf rivieren in het zuidwesten van Peru de eer gekregen de bron van de Amazone te worden genoemd.Uiteindelijk begon men de bovenloop van de Apurimak-rivier als de bron te beschouwen.

Volgens de resultaten van een studie die in 2014 is uitgevoerd, blijkt dat de Amazone afkomstig is van de berg Cordillera Rumi Cruz, die stroomopwaarts van de Peruaanse Mantaro-rivier ligt. Deze rivier komt dan samen met de Apurimak-rivier, en stroomafwaarts worden ze vergezeld door andere zijrivieren om de Ucayali-rivier te vormen. Ten slotte vormt de samenvloeiing van de Ucayali en de Marañon-rivier de Amazone.

Als we rekening houden met de laatste gegevens, dan wordt de lengte van de Amazone 75 tot 92 kilometer gerekend. Dus de vraag welke de langste rivier op aarde is, kan met vertrouwen worden beantwoord: de Amazone.

Tabel met de langste rivieren ter wereld

De volledige lijst bevat 171 rivieren met een lengte van meer dan 1000 km.

#RivierLengte (km)Afvoerbekken (km²)Land
1.Amazon69926915000Brazilië, Peru, Bolivia, Colombia, Ecuador, Venezuela, Guyana
2.Nijl68523349000Burundi, Egypte, Kenia, Congo, Rwanda, Soedan, Zuid-Soedan, Tanzania, Oeganda, Eritrea, Ethiopië
3.Mississippi - Missouri - Jefferson6275 (volgens andere bronnen 6420)2980000Verenigde Staten (98,5%), Canada (1,5%)
4.Yangtze5800 (volgens andere bronnen 6300)1800000PRC
5.Geel hij5464745000PRC
6.Ob - Irtysh54102990000Rusland, Kazachstan, China
7.Yenisei - Angara - Selenga - Ider52382580000Rusland, Mongolië
8.Lena - Vitim51002490000Rusland
9.Amur - Argun - Troebel kanaal - Kerulen50521855000Rusland, China, Mongolië
10.Congo - Lualaba - Louvois - Luapula - Chambeshi47003680000DRC, CAR, Angola, Republiek Congo, Tanzania, Kameroen, Zambia, Burundi, Rwanda
11.Mekong4350810000Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand, Myanmar, VRC
12.Mackenzie - Slaaf - Peace - Finlay42411790000Canada
13.Niger42002090000Nigeria (26,6%), Mali (25,6%), Niger (23,6%), Algerije (7,6%), Guinee (4,5%), Kameroen (4,2%), Burkina Faso (3,9%), Ivoorkust, Benin, Tsjaad
14.La Plata - Parana - Rio Grande39983100000Brazilië (46,7%), Argentinië (27,7%), Paraguay (13,5%), Bolivia (8,3%), Uruguay (3,8%)
15.Volga - Kama37311380000Rusland (99,8%), Kazachstan (0,2%)
16.Shatt al-Arab - Eufraat - Murat3596884000Irak (40,5%), Turkije (24,8%), Iran (19,7%), Syrië (14,7%)
17.Purus337963166Brazilië, Peru
18.Murray - Darling33701061000Australië
19.Madeira - Mamore - Rio Grande - Rio Cane - Rocha3239850000Brazilië, Bolivia, Peru
20.Yukon3184850000Verenigde Staten (59,8%), Canada (40,2%)
21.Indus3180960000Pakistan (93%), India, China, betwiste gebieden (Kasjmir), Afghanistan
22.San Francisco3180610000Brazilië
23.Syrdarya - Naryn3078219000Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan
24.Salween3060324000China (52,4%), Myanmar (43,9%), Thailand (3,7%)
25.St. Lawrence River - Niagara - Detroit - St. Clair - St. Mary's - St. Louis30581030000Canada (52,1%), VS (47,9%)
26.Rio Grande3057570000Verenigde Staten (52,1%), Mexico (47,9%)
27.Lagere Tunguska2989473000Rusland
28.Brahmaputra29481730000India (58,0%), VRC (19,7%), Nepal (9,0%), Bangladesh (6,6%), betwiste gebieden India / VRC (4,2%), Bhutan (2,4% )
29.Donau - Breg2850817000Roemenië (28,9%), Hongarije (11,7%), Oostenrijk (10,3%), Servië (10,3%), Duitsland (7,5%), Slowakije (5,8%), Bulgarije ( 5,2%), Bosnië en Herzegovina (4,8%), Kroatië (4,5%), Oekraïne (3,8%), Moldavië (1,7%).
30.Tocantins26991400000Brazilië
31.Zambezi26931330000Zambia (41,6%), Angola (18,4%), Zimbabwe (15,6%), Mozambique (11,8%), Malawi (8,0%), Tanzania (2,0%), Namibië, Botswana
32.Vilyui2650454000Rusland
33.Araguaya2627358125Brazilië
34.Amu Darya - Pyanj - Pamir2620534739Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Afghanistan
35.Japura2615242259Brazilië, Colombia
36.Nelson - Saskatchewan25701093000Canada, Verenigde Staten
37.Paraguay2549900000Brazilië, Paraguay, Bolivia, Argentinië
38.Kolyma2513644000Rusland
39.Ganges2510907000India, Bangladesh, Nepal
40.Pilcomayo2500270000Paraguay, Argentinië, Bolivia
41.Is hem2450177000Kazachstan, Rusland
42.Zhurua2410200000Peru, Brazilië
43.Ural2428237000Rusland, Kazachstan
44.Arkansas2348505000VS
45.Ubangi - Uele2300772800DRC, CAR
46.Herten2292219000Rusland
47.Dnjepr2287516300Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne
48.Aldan2273729000Rusland
49.Rio Negro2250720114Brazilië, Venezuela, Colombia
50.Colombia2250415211VS, Canada
51.Colorado2333390000Verenigde Staten, Mexico
52.Zhujiang - Xijiang2200437000China (98,5%), Vietnam (1,5%)
53.South Red River218878592VS
54.Irrawaddy2170411000Myanmar
55.Kassai2153880200Angola, DRC
56.Ohio - Allegheny2102490603VS
57.Orinoco2101880000Venezuela, Colombia, Guyana
58.Tarim2100557000PRC
59.Shingu2100513000Brazilië
60.Oranje2092973000Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho
69.Kama2039522000Rusland
61.Salado (zijrivier van de Parana)2010160000Argentinië
123.Boven-Mississippi2000490000VS
62.Vitim1978225000Rusland
63.Tijger1950375000Turkije, Irak, Syrië, Iran
64.Sungari1927524000PRC
65.Tapajos1900487000Brazilië
66.Don1870425600Rusland
67.Podkamennaya Tunguska1865240000Rusland
68.Pechora1809322000Rusland
70.Limpopo1800413000Mozambique, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Botswana
71.Chulym1799134000Rusland
72.Guaporé1749266500Brazilië, Bolivia
97.Marañon1737358000Peru
73.Indigirka1726360400Rusland
74.Slang1670279719VS
75.Senegal1641419659Senegal, Mali, Mauritanië
76.Uruguay1610370000Uruguay, Argentinië, Brazilië
77.Blauwe Nijl1600325000Ethiopië, Soedan
78.Churchill1600282000Canada
79.Khatanga - Kotui1600364000Rusland
80.Okavango1600800000Namibië, Angola, Botswana
81.Volta1600388000Ghana, Burkina Faso, Togo, Ivoorkust, Benin
81.Beni1599133010Bolivia
82.Platt1594241000VS
83.Tobol1591426000Kazachstan, Rusland
84.Jubba - Webi-Shebeli1580497504Ethiopië, Somalië
85.Putumayo1575148000Brazilië, Peru, Colombia, Ecuador
86.Magdalena1550260000Colombia
87.Hansui1532175000PRC
88.Lomami150095830DRC
89.Oka1500245000Rusland
90.Pecos1490115000VS
91.Boven-Yenisei1480150000Rusland, Mongolië
92.Godavari1465313000India
93.Colorado (TX)1438103340VS
94.Rio Grande1438102600Bolivia
95.Wit1420142000Rusland
96.Coopers Creek - Barco1420297550Australië
98.Bekken1401150000Rusland
100.Benue1400441000Kameroen, Nigeria
101.Of1400140000VRC, Kazachstan
103.Sutledge1372395000VRC, India, Pakistan
104.Yamuna1370351000India
105.Vyatka1370129000Rusland
106.Fraser1368233100Canada
107.Kura1364188000Azerbeidzjan, Georgië, Armenië, Turkije, Iran
108.Rio Grande1360170000Brazilië
109.Dnjestr135272100Oekraïne, Moldavië
110.Cauca135080000Colombia
111.Liaohe1345228960PRC
112.Yalongjiang132330000PRC
113.Iguazu132062000Brazilië, Argentinië
114.Olekma1320210000Rusland
115.Rijn1233198735Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Liechtenstein
116.Noordelijke Dvina - Sukhona1302357052Rusland
117.Krishna1300258950India
118.Iriri1300124300Brazilië
119.Narmada128998796India
120.Ottawa1271146300Canada
121.Zeya1242233000Rusland
122.Zhuruena1240190940Brazilië
124.Athabasca123195300Canada
125.Elbe - Moldau1231148268Duitsland, Tsjechië
126.Canadese rivier1223124000VS
127.Noord-Saskatchewan1220122800Canada
128.Vaal1210196438Zuid-Afrika
129.Breder1200149500Mozambique, Malawi
130.Nenjiang1190244000PRC
131.Groene Rivier1175124578VS
132.Milk River117361642VS, Canada
133.Demyanka116034800Rusland
134.Chindwin1158114000Myanmar
135.Sankuru1150DRC
27.Omolon1150119000Rusland
136.James1143VS
137.Capuas1143Indonesië
138.Gom113088900Rusland Oekraïne
139.Helmand1130Afghanistan, Iran
140.Madre de Dios1130Peru, Bolivia
141.Thête1130Brazilië
142.Vychegda1130121000Rusland
143.Sepik112677700Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië
144.Cimarron1123VS
145.Anadyr1120Rusland
146.Jialingjiang1119PRC
147.Liard1115Canada
148.White River1102VS
149.Hualyaga1100Peru
150.Kwango1100263500Angola, DRC
27.Conda109772800Rusland
151.Gambia1094Gambia Senegal Guinee
152.Om109152600Rusland
153.Chinab1086India, Pakistan
154.Vasyugan108262000Rusland
155.Yellowstone1080VS
155.Araks1072102000Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkije
156.Chu106762500Kirgizië, Kazachstan
157.Seversky Donets105398900Oekraïne Rusland
158.Bermejo1050Argentinië, Bolivia
159.Vlieg1050Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië
160.Guaviar1050Colombia
161.Kuskokwim1050VS
162.Tennessee1049VS
163.Tour1030Regio Tyumen, regio Sverdlovsk, Rusland
164.West-Dvina102087900Letland, Wit-Rusland, Rusland
165.Hila1015VS
166.Vistula1014Polen, Oekraïne, Wit-Rusland
167.Loire1012Frankrijk
168.Essequibo1010Guyana
169.Khoper1010Rusland
170.Tacho1006Spanje, Portugal
171.Rio Colorado (Argentinië)1000Argentinië

laat een reactie achter

Voer uw opmerking in
Voer uw naam in

itop-nl.polrestrojakpus.com

Techniek

Sport

Natuur