huis Film Top 10 beste verfilmingen van boeken volgens Russen

Top 10 beste verfilmingen van boeken volgens Russen

De boekendienst "Liters" voerde samen met de Okko online cinema een onderzoek uit om erachter te komen welke aanpassingen van populaire boeken vanuit het oogpunt van Russen het meest succesvol zijn. We presenteren de resultaten van het onderzoek onder uw aandacht.

10. "Twilight", gebaseerd op de gelijknamige cyclus van Stephenie Meyer

Volgens Russen wordt de top 10 van beste verfilmingen van boeken geopend met een fantasiemelodrama over liefde, lust naar bloed en dezelfde gezichtsuitdrukking voor alle gelegenheden.

Stephenie Meyer, die deze vampiersaga schreef, zag aanvankelijk alleen Henry Cavill in de rol van de hoofdpersoon. De 24-jarige zou echter niet overtuigend een 17-jarige hebben kunnen spelen, dus ging de rol naar de magere en jong uitziende Robert Pattinson. En, te oordelen naar de resultaten van de enquête, werd het voor honderd procent geraakt in de rol.

9. "Oorlog en vrede" 1965-1967, gebaseerd op het werk van Leo Tolstoj

Bijna de helft van de door Liters en Okko ondervraagde Russen - namelijk 46,5% - raadt aan het boek eerst te lezen om kennis te maken met Oorlog en Vrede. Slechts 24% van de respondenten stemde voor het voordeel van de verfilming.

De bewerking van 1965 werd gefilmd door Sergei Bondarchuk, hij speelde ook een van de hoofdrollen. Bondarchuk's partners in de film waren Vyacheslav Tikhonov, Oleg Tabakov en Lyudmila Savelyeva. De afbeeldingen van de hoofdpersonen vielen zo precies samen met de interpretaties in de literatuur op school van die tijd, dat ze speciaal voor Sovjet-schoolkinderen vertoningen van "Oorlog en Vrede" organiseerden.

8. "Jane Eyre", verfilming van 2011, gebaseerd op het boek van Charlotte Bronte

Het melodrama, geregisseerd door Carey Fukunaga, sterren Mia Wasikowska en Michael Fassbender.

Getalenteerd acteerwerk, geweldige muziek van Dario Marianelli, prachtige landschappen, goedgekozen decors en kostuums, evenals hoogwaardige cinematografie - dit alles maakte de verfilming van 2011 een geweldig boek waardig.

7. "Fight Club", Chuck Palahniuk

De heerlijke zelfvernietiging, die helpt om uit de reeks van het grijze dagelijkse leven te ontsnappen, hield zo veel van de Russische kijkers dat ze hem op de zevende plaats plaatsten in de selectie van de meest succesvolle filmaanpassingen.

Chuck Palahniuk vond deze film ook leuk, hij gaf zelfs toe dat het einde in de film succesvoller was dan in het boek.

6. The Shawshank Redemption door Stephen King

Rita Hayworth and the Shawshank Rescue, gepubliceerd in 1982, was atypisch voor een horror-koning. Er zat geen greintje mystiek of horror in, alleen psychologisch drama.

De verfilming, uitgebracht in 1994, kreeg de status van "cult", hoewel het aanvankelijk aan de kassa nauwelijks in staat was de investering ($ 25 miljoen) terug te verdienen. En Morgan Freeman, die de rol van Red speelde, zei dat dit zijn beste filmwerk was. Trouwens, Tom Hanks had in The Shawshank kunnen spelen als hij niet bezig was geweest met het filmen van een andere cultfilm - Forrest Gump.

vijf.Gone With the Wind, aanpassing uit 1939, gebaseerd op de roman van Margaret Mitchell

Er zijn verschillende films gemaakt op basis van het boek van Mitchell, maar de aanpassing uit 1939 is leidend in de Liters and Okko-peiling, met Vivien Leigh als Scarlett O'Hara en Clark Gable als Rhett Butler.

Het liefdesverhaal van een mooie zuiderse vrouw en een charmante smokkelaar werden het slachtoffer van de BLM-beweging in de Verenigde Staten, zogenaamd vanwege de romantisering van het slavenstelsel en de "verkeerde" beelden van zwarte helden. TV-zender NBO haalde zelfs "Gone with the Wind" uit het publieke domein. Toen besloot hij echter terug te keren, maar met de juiste politiek correcte opmerkingen.

Maar Hattie McDaniel, die de rol van Mammy speelde, werd de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een Oscar ontving.

4. "Pride and Prejudice" 1995, gebaseerd op het boek van Jane Austen

De film uit 1995 werd de vijfde bewerking van het werk van Jane Austen en de meest succesvolle naar de mening van critici. Kijkers waardeerden de foto ook op zijn ware waarde, wat bleek uit de resultaten van een enquête over de meest succesvolle verfilmingen van beroemde boeken.

Het is grappig dat regisseur Joe Wright in eerste instantie Keira Knightley niet bij de opnames wilde betrekken, aangezien ze haar te aantrekkelijk vond voor de rol van Elizabeth Bennett. Maar Kira's jongensachtige karakter paste het best bij de eigenzinnige heldin met scherpe tong.

3. "Green Mile", gebaseerd op het boek van Stephen King

Een andere verfilming van het werk van Stephen King (en opnieuw geen horrorfilm) haalde volgens de Russen de top 10 van beste verfilmingen in de geschiedenis.

En de regisseur is dezelfde die The Shawshank Redemption heeft gemaakt - Frank Darabont. Hij slaagde erin om de geest van King's complexe, mystieke en dramatische roman perfect vast te leggen en over te brengen op het publiek.

2. "The Lord of the Rings", gebaseerd op de boeken van John R. R. Tolkien

Peter Jackson, die in staat was om personages, plot en, belangrijker nog, de geest van Tolkiens onsterfelijke creaties naar het scherm over te brengen, verdiende zichzelf de faam van een van de beste regisseurs van onze tijd.

En kijkers die Jackson's films hebben gezien voordat ze de Lord of the Rings-trilogie lazen, zeggen dat ze er helemaal geen spijt van hebben.

1. "Harry Potter", gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling

In de eerste plaats van de beste verfilmingen van boeken, zoals verwacht, was het verhaal van de Boy-Who-Lived. 44% van de respondenten ziet het verschil niet tussen films kijken en boeken lezen om het verhaal van Harry Potter te leren kennen, en 28% staat er zelfs op om eerst een film te kijken en daarna Rowlings werken te lezen.

En de top 3 van meest mislukte filmaanpassingen waren:

  1. Timur Bekmambetovs dilogie "Night Watch" en "Day Watch" gebaseerd op de boeken van Sergei Lukyanenko,
  2. op de tweede plaats stond 'The Dark Tower', volgens de Stephen King-cyclus,
  3. maar op de derde - onverwachts - "The Hobbit".

Het is merkwaardig dat de meerderheid van de Russen (63% van de respondenten) eerst de voorkeur geeft aan een boek, en pas daarna misschien naar de bioscoop gaat om te kijken of hun idee van de helden van het boek samenviel met de visie van de regisseur.

Meer dan 49% van de kijkers komt er vaak of heel vaak achter dat een film uit een boek is gefilmd nadat ze de verfilming hebben bekeken.

laat een reactie achter

Voer uw opmerking in
Voer uw naam in

itop-nl.polrestrojakpus.com

Techniek

Sport

Natuur