huis Steden en landen Top 10 landen die nog nooit met andere landen hebben gevochten

Top 10 landen die nog nooit met andere landen hebben gevochten

De meeste landen blijven hun militaire budget verhogen en steeds geavanceerdere moordwapens creëren. Sommige landen weigeren echter deel te nemen aan deze race. Top 10 meest vredelievende landen die militaire conflicten met andere landen hebben opgegeven - in onze beoordeling.

10. IJsland

cmovepajEen kleine eilandstaat opent de lijst van de meest niet-oorlogvoerende landen ter wereld. En hoewel zijn geschiedenis meer dan een millennium teruggaat, werd het vrij recentelijk onafhankelijk - in 1944.

Sindsdien heeft IJsland noch een permanent leger, noch een marine, noch een luchtmacht. Het meeste dat IJslanders kunnen betalen is de gemilitariseerde kustwacht, die verantwoordelijk is voor de bescherming van het land en soms zelfs vredestroepen naar de punten van wereldconflicten stuurt.

Gedurende zijn geschiedenis als onafhankelijke staat heeft IJsland nooit deelgenomen aan een grootschalige oorlog, nooit het grondgebied van een andere staat binnengevallen. Bovendien staat er in de IJslandse grondwet helemaal geen artikel over het verklaren van de oorlog aan een andere staat.

En zelfs die "kabeljauwoorlogen" toen IJsland vocht voor het recht om de visserijzone uit te breiden, waren in feite kleine paramilitaire handelsconflicten op wereldschaal. De maximale verliezen voor de gehele periode van de oorlogen waren sleepnetten en ongeveer 55 rammen door IJslandse en Britse schepen van elkaar. Voor alle drie de "oorlogen" was er geen enkel mensenoffer. Vandaag IJsland - het veiligste land ter wereld.

9. Malta

4wslxryrDe archipel, waarop de staat Malta ligt, wordt gewassen door het warme water van de Middellandse Zee. Jarenlang was dit land van groot strategisch belang, aangezien het midden in de zeeroutes tussen Europa, Afrika en Azië lag. Door de eeuwen heen gingen de eilanden van hand tot hand, tot aan het begin van de 19e eeuw Groot-Brittannië het overnam.

Sindsdien stond Malta "onder het protectoraat van de koningin" tot 1964, toen ze onafhankelijk werd. En in 1974 konden de Maltezers tot ware neutraliteit komen door alle Britse bases van hun grondgebied te verwijderen.

Het is niet verwonderlijk dat de Maltezers met zo'n geschiedenis (en ook gezien de kleine bevolking en het kleine grondgebied) helemaal niet willen vechten. En hun luchtmacht houdt zich voornamelijk bezig met de strijd tegen terrorisme, drugshandel, immigranten en stropers, en helpt ook bij het uitvoeren van reddingsoperaties op zee.

8. Palau

md0rwfmsDe kleine eilandstaat, verloren in de Stille Oceaan, werd pas in 1994 onafhankelijk. Vier jaar na deze datum besloot de Senaat de staat om te vormen tot een offshore financieel centrum, in welke staat hij tot op de dag van vandaag blijft.

Naast commerciële zaken geven Palauans ook om het milieu, ze waren bijvoorbeeld de eersten ter wereld die een toevluchtsoord voor haaien creëerden, hun commerciële vangst in de wateren van deze kleine staat verbood en ook een aantal maatregelen namen om hun watervoorraden te beschermen.

Sinds de oprichting heeft Palau met niemand gevochten en nog niet zo'n verlangen getoond. En de Palause strijdkrachten zijn een maritieme orderorganisatie met slechts twee patrouilleboten.

7. Tsjechië en Slowakije

xmsdzcq5We geven toe dat we hier een beetje vals speelden, en we namen de datum van 1 januari 1993 als aftelling.Het was toen dat het voormalige Tsjecho-Slowakije werd verdeeld in twee landen: de Tsjechische Republiek en Slowakije. De Velvet Revolution werd gevolgd door de Velvet Divorce. En hoewel de burgers van beide landen betreurden dat hun land, dat werd geboren na de Eerste Wereldoorlog, ophield te bestaan, hebben ze in het algemeen een goed leven geleid.

Beide landen werden lid van de Europese Unie (en Slowakije schakelde zelfs over op de euro), hun economieën zijn stabiel en ze willen met niemand vechten. Hoewel beide landen legers hebben en regelmatig hun soldaten sturen om deel te nemen aan vredeshandhavingsinitiatieven.

6. Seychellen

jooyg0ymHet is een groep eilanden gelegen voor de oostkust van het Afrikaanse continent. Deze groep omvat 115 eilanden, waarvan er slechts twee bewoond zijn. De Republiek Seychellen werd onafhankelijk in 1976 en heeft sindsdien niet meer deelgenomen aan militaire conflicten met andere landen (hoewel het een overvloed aan interne conflicten kende - naburige staten aarzelden niet om detachementen huurlingen te sturen om het evenwicht van de politieke krachten in het land te beïnvloeden).

Nu maakt de jonge eilandstaat zich meer zorgen over het probleem van piraterij. De Seychellen verliezen elk jaar 4% van hun bbp door stroperij door Somalische vissers en huurlingen.

5. Vaticaan

0r4xulbmIn zijn huidige vorm de kleinste staat van het Vaticaan werd geboren in 1929 en is sindsdien neutraal gebleven. Toegegeven, aangezien zijn grondgebied aan alle kanten aan Italië grenst, valt het onder de bescherming van de Italiaanse strijdkrachten, zelfs ondanks het ontbreken van een officieel akkoord over defensie.

De pauselijke staat heeft geen eigen strijdkrachten, hoewel er de zogenaamde "Zwitserse Garde" is - een kleine eenheid van militair personeel die verantwoordelijk is voor de persoonlijke veiligheid van de paus en de weinige inwoners van de staat. Het aantal wachters is nu ongeveer 150 mensen. In hun gelederen komen is niet zo eenvoudig:

  • de bewakers moeten mannen zijn
  • katholieken,
  • ongehuwd
  • onberispelijk gedrag (bovendien gedocumenteerd),
  • leeftijd van 19 tot 30 jaar,
  • en een hoogte van minimaal 175 cm.

4. Vanuatu

rtmcr4lcDeze kleine eilandstaat ligt in de warme wateren van de Stille Oceaan. Het is vooral bekend bij toeristen vanwege de prachtige stranden en de algemene ontspannen sfeer van het resort. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand deze hemelse oorden zou durven verlaten om deel te nemen aan vijandelijkheden. Dus Vanuatanen willen dat niet.

Vanuatu is al jaren een buitengewoon vredig land. Toegegeven, tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden Amerikaanse militaire bases zich op het grondgebied van de staat, maar geen van de eilanden werd rechtstreeks aangevallen. Het laatste militaire conflict waaraan Vanuatu deelnam, was de Coconut Civil War, die in 1980 slechts een paar weken duurde en leidde tot de onafhankelijkheidsverklaring van Vanuatu.

3. Costa Rica

t02j313aVerrassend genoeg omvat de lijst van landen die niet met anderen hebben gevochten, een van de staten van Midden-Amerika, die zich nooit heeft onderscheiden door een kalm karakter. Maar Costa Ricanen houden niet zo van geweld dat ze in de grondwet van het land expliciet een verbod op de vorming van een staand leger voorschrijven. De VN waren zo onder de indruk van het verlangen van het land naar vrede dat ze zelfs een Universiteit voor Vrede in Ciudad Colon hebben opgericht.

Het is waar dat slechte tongen beweren dat de reden in feite niet de bijzondere vreedzaamheid van het land is, maar het protectoraat van de Verenigde Staten. Waarom geld uitgeven aan troepen als je grote broer altijd klaar staat om te helpen?

Het laatste militaire conflict waaraan Costa Ricanen deelnamen, vond plaats in het midden van de vorige eeuw. Toen eiste de burgeroorlog ongeveer 2.000 mensen het leven.

2. Liechtenstein

t0ihkbshVrede in Liechtenstein wordt zo serieus genomen dat de burgers van dit land besloten helemaal geen leger te hebben en hun soldaten naar huis stuurden. Dit gebeurde in 1868, en de rechtvaardiging waren de kosten van de strijdkrachten (de bankiersstaat besloot geen geld uit te geven aan sabelgeratel).

Sindsdien heeft Liechtenstein nooit deelgenomen aan vijandelijkheden. Ook al vonden de veldslagen tussen andere landen plaats in de onmiddellijke nabijheid van de grenzen van deze kleine staat - zoals tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

1. Zwitserland

n0mrs3zoZwitserland was sinds 1815 neutraal. En hoewel er twee wereldoorlogen direct aan de grenzen van deze kleine staat woedden, stuurde Zwitserland nergens troepen.

Het laatste militaire conflict waaraan het Zwitserse leger deelnam, was de burgeroorlog in Sonderburg in het midden van de 19e eeuw, veroorzaakt door tegenstellingen tussen het katholieke en protestantse deel van de bevolking. Volgens de huidige maatstaven was de omvang van de vijandelijkheden en verliezen onder de troepen erg klein (minder dan 150 mensen stierven, ongeveer 500 raakten gewond).

"Als men vrede wil moet men zich op een oorlog voorbereiden." Ondanks al hun vredigheid namen de Zwitsers dit gezegde ter harte. Het land heeft een van de hoogste cijfers wat betreft het aantal mensen dat wapens bezit, en niet in Europa, maar in de hele wereld. Geloof het of niet, er zijn nu ongeveer 2-3 miljoen wapens in omloop in Zwitserland. Dit betekent dat er per 100 inwoners 29 stuks zijn! Wat deze indicator betreft, staat Zwitserland op de tweede plaats na de Verenigde Staten en Jemen.

En als we aan het aantal wapens de verplichting toevoegen om in het leger te dienen voor elke man die het diensttijdperk heeft bereikt (vrouwen kunnen weigeren), wordt het duidelijk dat Zwitserland zijn neutraliteit niet zo gemakkelijk zal opgeven.

9 OPMERKINGEN

  1. Bent u vergeten dat Slowakije een bondgenoot van Duitsland was en tegen de USSR vocht? Heeft de Tsjechische Republiek gedurende de oorlog wapens geproduceerd voor de Wehrmacht, waarbij onze soldaten omkwamen?

    • Nou, toen waren het protectoraten van het Derde Rijk, maar hier is het bedoeld als een ONAFHANKELIJKE staat.

laat een reactie achter

Voer uw opmerking in
Voer uw naam in

itop-nl.polrestrojakpus.com

Techniek

Sport

Natuur