huis Natuur Top 10 blinde dieren die het zonder zicht doen

Top 10 blinde dieren die het zonder zicht doen

Het is een tragedie dat iemand zonder zicht blijft. Maar er zijn levende wezens die nooit de gezichtsorganen hebben gehad, of die er tijdens het evolutieproces niet meer op vertrouwen. Jou voorstellen top 10 blinde dierendie doen zonder zicht.

10. Blinde hagedis van de Dalai-berg (Dibamus Dalaiensis)

Dalai Mountain Blind Lizard

In 2011 werd een nieuwe soort pootloze wormachtige hagedis ontdekt in Cambodja, en zoals de naam al doet vermoeden, is hij volledig blind.

Deze interessante dieren hebben buitenoren, en afhankelijk van het geslacht kunnen ze kleine uitsteeksels hebben waar hun poten zich meestal bevinden.

De blinde pootloze hagedis uit Cambodja is geëvolueerd om geen ogen nodig te hebben, omdat hij bijna zijn hele leven in de grond graaft. Als het om de ogen gaat, zegt een onderzoeker: "Deze aanpassingen zijn gewoon verspilling van energie terwijl je je een weg baant door ondergrondse tunnels."

9. Braziliaanse Blinde Haracide (Stygichthys Typhlops)

Braziliaanse blinde haracide

In de grotten in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais leven vissen die geen ogen of pigmentvlekken nodig hebben. Deze kleine wezens tot 4,6 cm groot leven relatief afgezonderd in hun grotvijvers. Ze reageren niet op licht en hebben geen zichtbare gezichtsorganen.

De Braziliaanse blinde charicide is beperkt tot een 25 km lange watervoerende laag en loopt het risico op verlies van leefgebied als gevolg van een daling van de lokale grondwaterstanden.

8. Eiselt-worm (Atretochoana eiselti)

Worm Eiselt

Hoewel dit oogloze wezen eruitziet als een slang (en meer obscene namen zoals "memberaconda" op het web tegenkomen), is het in feite een nauwere verwant van de in het water levende longloze salamander.

Een amfibie zonder poten die in het Amazonebekken leeft, schokte de meeste wetenschappers, omdat hij zonder ogen en longen kan leven. En in zijn schedel zitten spieren die niet kenmerkend zijn voor enig levend organisme.

Onderzoekers werken nu om meer te weten te komen over deze zeldzame vondst, aangezien de wormen van Eiselt nauwelijks zijn bestudeerd.

7. Texas blinde salamander (Eurycea rathbuni)

Texas blinde salamander

Na vele jaren in ondergrondse wateren te hebben geleefd, besloot de blinde salamander uit Texas dat ogen een overbodige luxe waren en evolueerden tot het punt waarop ze ze niet langer nodig hadden, zich verstopt onder een dunne en kleurloze huid.

Dit dier vangt zijn prooi (slakken, krabben en andere ongewervelde dieren) door aanraking en vindt partners voor voortplanting door geur.

6. Kauai Cave Wolf Spider (Adelocosa Anops)

Kauai Cave Wolf Spider

Een ander dier dat geen ogen heeft, is de blinde wolfsspin, die slechts in een paar grotten op het Hawaiiaanse eiland Kauai leeft. Het is relatief klein voor wolfspinnen en bereikt een lengte van slechts 20 mm.

Ondanks de ontmoedigende naam zijn grotwolfspinnen volkomen onschadelijk voor mensen en jagen ze bijna uitsluitend op kleine vlokreeftjes die in hun leefgebied worden aangetroffen.

5. Satan met grote mond (Satan eurystomus)

Satan met grote mond

Het is een zeldzame zoetwatersoort meerval afkomstig uit Texas en het enige lid van het geslacht Satan.Het wordt momenteel alleen gevonden in vijf geboorde putten in en rond San Antonio.

Satanische vissen hebben geen pigmentatie en geen zichtbare ogen van buitenaf. Ze hadden echter ooit gezichtsorganen, maar zijn waarschijnlijk verdwenen als gevolg van evolutie. De overblijfselen van de ogen zijn ongelooflijk verkleind en hebben praktisch geen sporen van het netvlies of de lens, en het optische kanaal, hoewel aanwezig, bereikt de hersenen niet.

4. Europese Proteus (Proteus Anguinus)

Europese proteus

Lichtroze, staart, gemakkelijk bestand tegen een watertemperatuur van 10 graden - zo verschijnt de Europese Proteus voor ons, hij is ook een "menselijke vis" - vanwege de gelijkenis van kleur met de kleur van het menselijk lichaam.

In tegenstelling tot sommige van de andere soorten op deze lijst, hebben protea's ogen, maar ze zijn volledig verborgen onder de huid en kunnen geen licht zien. Deze dieren gebruiken hun reuk- en gehoorvermogen om in het donker te navigeren.

Europese protea's leven altijd in water, wat ongebruikelijk is voor amfibieën, en ze zijn uitsluitend te vinden in koude ondergrondse meren en beken in het westen van het Balkan-schiereiland, waar ze hun zeer lange leven (van 69 tot 100 jaar) doorbrengen, zich voeden, rusten en broeden onder het water.

3. Sterneus of sterneus (Condylura cristata)

Sterneus

Star-nose is er een van de meest ongewone dieren op aarde... Dit lid van de mollenfamilie laat niet toe dat blindheid zijn gezonde voeding verstoort. Het dier gebruikt de vlezige gezwellen op zijn snuit om zijn omgeving te verkennen en in het donker te navigeren. In de structuur van dit orgaan, dat de sterneus een buitenaards uiterlijk geeft, zijn er meer dan 100.000 zenuwuiteinden.

Deze gezwellen kunnen 13 verschillende objecten per seconde targeten, waardoor de sterneus snel elke snack kan oppikken die hij tegenkomt.

Trouwens, de stersnuit heeft ogen, en die zijn niet eens onder de huid verborgen. Ze zijn gewoon heel klein.

2. Hydra

Hydra

De miniatuurverwanten van kwallen, bekend als hydra's, hebben geen ogen nodig om te leven of zelfs theoretisch als onsterfelijk te worden beschouwd vanwege hun verbazingwekkende vermogen om te regenereren.

Wetenschappers waren aanvankelijk verbaasd over hoe deze soort een weg naar licht kon vinden zonder te zien, maar later werd ontdekt dat hydra's een lichtgevoelig eiwit hebben aan de uiteinden van hun tentakels.

1. Oogloze, troglobite garnaal (Palaemonias ganteri)

Oogloze, troglobite garnaal

De beste dieren die geen gezichtsvermogen nodig hebben, worden geleid door de garnalen, die ervoor kozen om in de grotten van Kentucky te leven. Omdat er in dergelijke "appartementen" weinig licht is, is de soort Palaemonias ganteri ontstaan ​​zonder ogen en met een omhulsel zonder pigment, waardoor deze wezens bijna volledig transparant zijn.

Oogloze garnalen overleven in een zeer onvriendelijke omgeving door sediment dat door de beweging van grondwater in de grot terechtkomt. In deze sedimenten vinden ze hun meel - protozoa, paddenstoelen, algen en andere organische materialen.

laat een reactie achter

Voer uw opmerking in
Voer uw naam in

itop-nl.polrestrojakpus.com

Techniek

Sport

Natuur